Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Új P+R parkolók épülnek Kőbányán

Rate this item
(0 votes)

Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője honlapján számolt be arról, hogy Új P+R parkolók (park & ride – „vezess és utazz”) fejlesztését kezdi meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Örömhír a kőbányaiaknak, hogy két P+R parkoló is létesül a kerületben: az egyik az Örs vezér téren, a másik a Pillangó utcában. A döntés különsen a Gyakorló utcai lakótelepen élők számára fontos, akiknek az Örs vezér terének közelségéből eredő forgalom okoz mindennapi megoldhatatlan parkolási nehézséget.

Budapesten jelenleg 4.600 P+R férőhely áll rendelkezésre, míg a hasonló adottságú nyugat-európai városokban ennek a négy-ötszöröse található. A BKK - többek között - ezért is elemezte részletesen a budapesti P+R rendszer bővítésének lehetőségeit, az elkészült tanulmány alapján pedig javaslatot tettek hét helyszínen új P+R parkolók építésére. A javaslatot Dr. György István főpolgármester-helyettes terjesztette január 25-én a Fővárosi Közgyűlés elé, amely elfogadta azt. A döntés értelmében már 2012-ben elindul a tervezés, 2013-tól pedig az új P+R parkolók megvalósítása, kivitelezése. 2014-ig az alábbi hét helyszínen tervezik új P+R parkolók létesítését vagy a meglévő parkolók korszerűsítését és bővítését:
- Kaszásdűlő (III. kerület)
- Békásmegyer (III. kerület)
- Közvágóhíd (IX. kerület)
- Örs vezér tere (X.kerület)
- Pillangó utca (X. kerület)
- Cinkota (XVI. kerület)
- Csepel (XXI.kerület)

A hét új tervezett helyszín. Kattintson a képre a nagyobb méretért! Forrás: BKK

Mi is a P+R parkoló? Olyan komplex parkolási lehetőség, amelyet közösségi közlekedési megállók mellé teleptenek a személyautók számára, ahol a tulajdonos egész napra otthagyhatja járművét, és aki utazását metróval, HÉV-vel vagy vonattal folytathatja. A P+R egyesíti a személygépkocsi kényelmét és rugalmasságát a kötöttpályás járművek gazdaságos és helytakarékos üzemével. Célja, hogy az agglomerációból és a külső kerületekből ingázók autóit a belvárostól minél távolabb tartsa, ezzel enyhítve a belső területek forgalmi terhelését és parkolási feszültségét.

A vonzó P+R parkoló ismérvei:
- A parkolónak a bevezető utakon jelentkező torlódások zónáján kívül kell esnie.
- A közösségi közlekedési eszköz nagy befogadóképességű, megbízható és gyors kell, hogy legyen, sűrű követéssel. E feltételeknek általában a kötöttpályás járművek tesznek eleget.
- Az utast átszállás után közvetlenül a belvárosba kell juttatni.
- A parkoló és a hozzá kapcsolódó megállóhely kialakítása legyen színvonalas (védőtetők, jegyautomaták, őrzés, beléptetőrendszer, WC, kisebb üzletek és szolgáltatások, akadálymentes kialakítás, utastájékoztató táblák)

A P+R parkoló ideális helyszíne így a gyorsvasúti vonalak külvárosi megállóinál van, ahol az átszállás a lehető legrövidebb autós utazást követően megvalósulhat. A BKK jelenleg 9 helyszínen üzemeltet P+R parkolót: Újpest-Városkapuban, Kőbánya-Kispesten, Hűvösvölgyben, Rákoskerten, Rákoscsabán, Rákoscsaba-Újtelepen, Rákoshegyen, Budafokon és Budafok-Háros vasútállomásnál. A lista rövidesen újabb kapacitással egészül ki a KÖKI Terminál melletti P+R parkoló-fejlesztés elkészültével. 

Forrás: Dr. György István honlapja, Bkk.hu

Last modified on Sunday, 01 April 2012 13:00

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Már állnak a házak
Régi kép
Átadó ünnepség
Épül a lakótelep
A Gergely-bánya
Építési terv
Építik a tavat
Épül és szépül
Zajlik az éptkezés

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia